Ποια plugins είναι απαραίτητα σε ένα WordPress site

Τα απαραίτητα πρόσθετα (plugins) σε μία ιστοσελίδα WordPress μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες και τον τύπο της ιστοσελίδας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βασικά plugins που είναι χρήσιμα για κάθε τύπο ιστοσελίδας και αφορούν την ασφάλεια, την λειτουργικότητα και την ταχύτητα της.

1. Πρόσθετο ασφαλείας (security plugin)

Ένα πρόσθετο ασφαλείας όπως για παράδειγμα το Wordfence μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ιστοτόπου από κακόβουλες επιθέσεις, ανεπιθύμητα προγράμματα και άλλους κινδύνους. Οι βασικές λειτουργίες που προσφέρει ένα τέτοιο πρόσθετο συνήθως περιλαμβάνουν:

  1. Παρακολούθηση Ασφάλειας: Το πρόσθετο παρακολουθεί την ασφάλεια του ιστότοπού σας και προειδοποιεί για πιθανές απειλές και ανωμαλίες, όπως προσπάθειες ανεπιτυχούς σύνδεσης, επιθέσεις brute force, και αλλαγές στον κώδικα του ιστότοπου.
  2. Πυλώνες Προστασίας: Το πρόσθετο προστατεύει τον ιστότοπό σας με πυλώνες προστασίας, όπως firewall, ανίχνευση και φραγή κακόβουλων IP διευθύνσεων, και προστασία από DDoS επιθέσεις.
  3. Ανίχνευση Κακόβουλων Κώδικων: Το πρόσθετο ανιχνεύει κακόβουλους κώδικες και αρχεία στον ιστότοπό σας και προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα ασφαλείας.
  4. Αυτόματες Ενημερώσεις: Το πρόσθετο επιτρέπει την αυτόματη ενημέρωση του WordPress και των πρόσθετών σας, για να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας ενημερωμένο και ασφαλή.
  5. Διαχείριση Κωδικών Πρόσβασης: Συχνά προσφέρει δυνατότητες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, όπως τη δημιουργία ισχυρών κωδικών, την αλλαγή κωδικών, και τη διαχείριση πρόσβασης για διάφορους χρήστες.
  6. Αντίγραφα ασφαλείας: Παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας εφεδρικών αντιγράφων ασφαλείας της βάσης δεδομένων και του κώδικα του ιστότοπού σας για αποκατάσταση σε περίπτωση προβλημάτων.
  7. Εκκαθάριση Κρυφών Δεδομένων: Μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα εκκαθάρισης κρυφών δεδομένων και αποθήκευσης cookies για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών σας.

Συνολικά, ένα πρόσθετο ασφαλείας βοηθά στην προστασία του ιστότοπού σας από κινδύνους και επιθέσεις, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης των χρηστών σας.

2. Πρόσθετο βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης (Seo plugin)

Ένα πρόσθετο SEO όπως το Yoast SEO ή το All in one SEO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και εργαλεία για τη βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας για τις μηχανές αναζήτησης (όπως τη Google) και την αύξηση της ορατότητάς σας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Μερικές από τις βασικές λειτουργίες που προσφέρει ένα τέτοιο plugin έχουν ως εξής:

  1. Προσαρμοσμένα Meta Tags: Σας επιτρέπει να ορίσετε προσαρμοσμένους τίτλους, περιγραφές (meta descriptions), και κλειδικές λέξεις (keywords) για κάθε σελίδα του ιστότοπού σας. Αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.
  2. Βελτιστοποίηση Εικόνων: Σας επιτρέπει να προσθέσετε περιγραφές (alt text) στις εικόνες σας, βοηθώντας στην καλύτερη ευρετηρίαση του περιεχομένου σας.
  3. Χάρτες Ιστοτόπου (Sitemaps): Δημιουργεί αυτόματα χάρτες ιστοτόπου XML και υποβάλλει τους στις μηχανές αναζήτησης, βοηθώντας στην ευρετηρίαση των σελίδων σας.
  4. Σχολιασμός κώδικα: Ορισμένα SEO plugins επιτρέπουν τον σχολιασμό του HTML κώδικα των σελίδων σας για τη βελτιστοποίηση της δομής τους για τις μηχανές αναζήτησης.
  5. Ανάλυση λέξεων-κλειδιών Παρέχει εργαλεία ανάλυσης λέξεων-κλειδιών για την εύρεση των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών για το περιεχόμενό σας.
  6. Εσωτερικές Συνδέσεις: Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εσωτερικές συνδέσεις μεταξύ των σελίδων σας, βελτιώνοντας τη δομή του ιστότοπού σας και την ευρετηρίαση του περιεχομένου.
  7. Στατιστικά: Παρέχει στατιστικά και αναφορές για την απόδοση του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης.
  8. Υποστήριξη Schema Markup: Ορισμένα SEO plugins υποστηρίζουν το σήμανση (markup) του περιεχομένου σας με τη χρήση της τεχνολογίας Schema.org, προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνισή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

3. Πρόσθετο κρυφής ή προσωρινής μνήμης (caching Plugin)

Τα πρόσθετα κρυφής ή προσωρινής μνήμης, δημιουργούν HTML αντίγραφα των σελίδων του ιστοτόπου σας και τα αποθηκεύουν προσωρινά στο server. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ιστοσελίδα σας να φορτώνει πιο γρήγορα όταν την επισκέπτεται κάποιος.
Εκτός από αυτό, προσφέρουν μία ποικιλία άλλων ρυθμίσεων, όπως η ενοποίηση και η συμπίεση CSS και Javascript αρχείων, η βελτιστοποίηση του μεγέθους των εικόνων, κ.α.
Σε γενικές γραμμές, ο ρόλος των caching plugins είναι να βοηθήσουν στην αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.
Μερικά από τα πιο αξιόλογα Plugins σε αυτή την κατηγορία είναι τα wp fastest cache, wp super cache και wp rocket.

4. Πρόσθετο Αντί-Σπαμ (Anti-Spam Plugin)

Ένα πρόσθετο αντί-σπαμ όπως το Akismet ή το clean talk σας βοηθά να αποτρέψετε ανεπιθύμητα σχόλια και μηνύματα σπαμ στον ιστότοπό σας.
Όσοι χρησιμοποιείτε φόρμες επικοινωνίας ή έχετε κάποιο blog στο οποίο έχετε ενεργοποιήσει τα σχόλια, θα βρείτε πολύ χρήσιμο ένα ανάλογο plugin.

5. Πρόσθετο αντιγράφων ασφαλείας (Backup Plugin):

Ένα πρόσθετο αντιγράφων ασφαλείας όπως το UpdraftPlus ή το Duplicator προσφέρουν διάφορες λειτουργίες για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας.

Οι βασικές λειτουργίες ενός τέτοιου plugin περιλαμβάνουν:

  1. Δημιουργία Αντιγράφων Ασφαλείας: Το plugin επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού τους. Αυτά τα αντίγραφα μπορούν να περιλαμβάνουν τον κώδικα του ιστότοπου, τη βάση δεδομένων, τα αρχεία μέσων και άλλα σχετικά δεδομένα.
  2. Προγραμματισμένα Αντίγραφα Ασφαλείας: Τα plugin αντιγράφων ασφαλείας σας επιτρέπουν να ορίσετε προγραμματισμένα αντίγραφα ασφαλείας, δηλαδή να καθορίσετε πόσο συχνά θα δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας (π.χ., κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα).
  3. Αποθήκευση Αντιγράφων Ασφαλείας: Τα αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να αποθηκεύονται σε διάφορες τοποθεσίες, όπως τον ιστότοπό σας, τον χώρο στον οποίο φιλοξενείται ο ιστότοπός σας, έναν απομακρυσμένο διακομιστή, υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud (όπως το Dropbox, το Google Drive, το Amazon S3, κ.λπ.), για ασφάλεια και εύκολη πρόσβαση.
  4. Επαναφορά Δεδομένων: Ένα plugin αντιγράφων ασφαλείας παρέχει τη δυνατότητα επαναφοράς των αντιγράφων ασφαλείας σε περίπτωση προβλημάτων, αποκαθιστώντας τον ιστότοπό σας στην προηγούμενη κατάσταση.
  5. Συμπίεση Αντιγράφων Ασφαλείας: Κάποια plugin επιτρέπουν τη συμπίεση των αντιγράφων ασφαλείας για εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης.
  6. Αυτοματισμός: Ορισμένα plugin προσφέρουν αυτοματισμό όσον αφορά τη δημιουργία και την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνετε χειροκίνητα.
  7. Συμβατότητα με Διάφορα Συστήματα: Τα plugin αντιγράφων ασφαλείας συνήθως είναι συμβατά με διάφορα συστήματα και υπηρεσίες αποθήκευσης, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Συνολικά, τα plugin αντιγράφων ασφαλείας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία του ιστότοπού σας από απώλεια δεδομένων και προβλήματα ασφάλειας.

6. Πρόσθετο φόρμας Επικοινωνίας (Contact Form Plugin)

Τα πρόσθετα φόρμας επικοινωνίας όπως το Contact Form 7 ή το WPForms προσφέρουν διάφορες λειτουργίες για τη διαχείριση και την επικοινωνία με τους χρήστες και τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας. Αυτά τα πρόσθετα είναι χρήσιμα για τη δημιουργία φορμών επικοινωνίας, για την ενσωμάτωση live chat, για τη συλλογή email συνδρομητών, και πολλές άλλες λειτουργίες που βοηθούν στην επικοινωνία με τους επισκέπτες του ιστότοπού σας.

7. Πρόσθετο Συμπίεσης Εικόνων (Image Compression Plugin)

Τα plugins συμπίεσης εικόνων συμπιέζουν τις εικόνες που ανεβαίνουν στον ιστότοπό σας και μειώνουν το μέγεθος τους. Η συμπίεση εικόνων είναι σημαντική για τρεις κύριους λόγους:

Βελτιστοποίηση της Ταχύτητας του Ιστότοπου: Οι μεγάλες εικόνες μπορούν να επιβραδύνουν τη φόρτωση της ιστοσελίδας σας. Τα plugins συμπίεσης μειώνουν το μέγεθος των εικόνων χωρίς να χάνουν σημαντική ποιότητα, επιτρέποντας στον ιστότοπό σας να φορτώνεται πιο γρήγορα.

Εξοικονόμηση Χώρου Αποθήκευσης: Οι συμπιεσμένες εικόνες έχουν μικρότερο μέγεθος, βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης και μειώνοντας το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Βελτιωμένη Εμπειρία Χρήστη: Οι γρήγοροι χρόνοι φόρτωσης επηρεάζουν θετικά την εμπειρία των χρηστών. Εάν οι εικόνες φορτώνονται γρήγορα, οι χρήστες θα έχουν μια ομαλή πλοήγηση στον ιστότοπό σας, χωρίς αισθητές καθυστερήσεις.

Τα plugins συμπίεσης εικόνων εφαρμόζουν αυτή τη συμπίεση αυτόματα κατά τη μεταφόρτωση των εικόνων στο WordPress. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επεξεργαστείτε χειροκίνητα τις εικόνες προτού τις ανεβάσετε.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή Plugins για συμπίεση εικόνων στο wordpress είναι:

Smush: Το Smush είναι ένα δημοφιλές plugin που προσφέρει συμπίεση εικόνων και βελτιστοποίηση.

WP Compress: Το WP Compress είναι ένα άλλο plugin που συμπιέζει τις εικόνες και τις βελτιστοποιεί αυτόματα.

ShortPixel: Αυτό το plugin προσφέρει συμπίεση εικόνων και επίσης υποστηρίζει τη συμπίεση PDF αρχείων.

8. Πρόσθετο Στατιστικών (Analytics Plugin)

Αυτό το plugin σάς παρέχει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του ιστότοπού σας, όπως τον αριθμό των επισκέψεων, τις σελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες, και πολλά άλλα.
Επιπλέον προσφέρουν σύνδεση και συλλογή δεδομένων με υπηρεσίες της Google, όπως το google analytics.

Ανάλογα με με τις ανάγκες και το επίπεδο των αναλυτικών πληροφοριών που θέλετε να λαμβάνετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα από τα παρακάτω πρόσθετα:

Jetpack: Το Jetpack προσφέρει πληθώρα λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής πληροφόρησης. Σας επιτρέπει να παρακολουθείτε την επίσκεψη, τα κλικ και τις αναρτήσεις σας.

MonsterInsights: Το MonsterInsights καθιστά εύκολη τη σύνδεση του WordPress σας με το Google Analytics και παρέχει λεπτομερείς αναλύσεις με ευκολία.

WP Statistics: Αυτό το πρόσθετο παρέχει ολοκληρωμένα στατιστικά για την ιστοσελίδα σας. Περιλαμβάνει πληροφορίες για επισκέψεις, σελίδες, αναζητήσεις και πολλά άλλα.

Slimstat Analytics: Αυτό είναι ένα άλλο πολύ δημοφιλές πρόσθετο στατιστικών που παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για την κίνηση στην ιστοσελίδα σας.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά plugins που μπορεί να χρειάζεστε για την WordPress ιστοσελίδα σας. Ωστόσο, πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες της και να προσθέτετε πρόσθετα ανάλογα με αυτές τις ανάγκες. Επίσης, να προσέχετε τον αριθμό των πρόσθετων που εγκαθιστάτε, καθώς ο υπερβολικός αριθμός πρόσθετων μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του ιστότοπού σας.