Πως να κάνετε την ιστοσελίδα σας πιο γρήγορη

Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας είναι εξόχως σημαντική, αφού στατιστικές έχουν αποδείξει, πως μία αργή ιστοσελίδα μπορεί να αποτρέψει τους χρήστες να την επισκεφτούν ή να μείνουν αρκετή ώρα σ’ αυτή. Σκεφτείτε πως, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, το 40% των χρηστών δηλώνει, πως θα εγκαταλείψουν μία ιστοσελίδα που αργεί να φορτώσει το περιεχόμενο της πάνω από 3 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας, παίζει σημαντικό ρόλο και στο SEO, από τη στιγμή που η google δίνει μεγάλη έμφαση και βαθμολογεί ανάλογα τις ιστοσελίδες σύμφωνα με το χρόνο που ανοίγουν. Με λίγα λόγια, η ταχύτητα φόρτωσης αποτελεί παράγοντα κατάταξης για την google, οπότε, όσο πιο γρήγορα ανοίγει μία ιστοσελίδα, τόσο πιο θετικά αξιολογείται και ανεβαίνει στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Το ζητούμενο που θα μας απασχολήσει στο συγκεκριμένο άρθρο είναι, πως να κάνουμε μία ιστοσελίδα πιο γρήγορη ή τι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ταχύτητα της. Αν κάνει κάποιος μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα εντοπίσει πλήθος σχετικών άρθρων, γι’ αυτό θα προσπαθήσω να μείνω σ’ εκείνα που επηρεάζουν περισσότερο την ταχύτητα οποιουδήποτε τύπου ιστοσελίδας και όχι μόνο μίας ιστοσελίδας στημένη σε WordPress.

1. Επιλέξτε μία αξιόπιστη εταιρεία WEB HOSTING

Οποιοδήποτε τύπο ιστοσελίδας κι αν σκέφτεστε να δημιουργήσετε, καλό είναι να επενδύσετε σε μία ποιοτική υπηρεσία WEB HOSTING και να διαγράψετε μία και καλή από τη σκέψη σας φτηνές ή δωρεάν λύσεις (αυτές καλό είναι να χρησιμοποιούνται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς).
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει κάποιος πριν παραγγείλει ένα πακέτο φιλοξενίας είναι, τις υπηρεσίες και τα χαρακτηριστικά που προσφέρει. Υπάρχουν για παράδειγμα, εταιρείες φιλοξενίας που έχουν βελτιστοποιήσει τις ρυθμίσεις των server τους για websites φτιαγμένα σε wordpress (συνήθως το αναφέρουν ως WordPress Hosting).

Ακόμα μία σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι, αν θέλει να επιλέξει Shared Hosting ή Dedicated. Η διαφορά μεταξύ των 2 είναι, πως στην πρώτη περίπτωση, η σελίδα που θα ανεβάσει, θα μοιράζεται τους πόρους του Server μαζί με άλλες σελίδες κι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα φόρτωσης της. Στη δεύτερη περίπτωση, όλοι οι πόροι του Server θα χρησιμοποιούνται από την σελίδα του, αλλά όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, ένα ανάλογο πακέτο φιλοξενίας κοστίζει και περισσότερο.
Δεν είναι απαραίτητα κακό να επιλέξει κάποιος ένα πακέτο shared hosting, όταν πρόκειται να ανεβάσει μία εταιρική ιστοσελίδα ή μία ιστοσελίδα που δεν στοχεύει στο να έχει τεράστια επισκεψιμότητα ή να εξυπηρετεί πολλούς χρήστες ταυτόχρονα. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα πακέτο dedicated hosting συστήνεται ως η ιδανική επιλογή.

2. Χρησιμοποιήστε ένα θέμα με ελαφρύ σχεδιασμό

Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες πλέον δημιουργούνται με κάποιο CMS και βασίζονται σε ένα THEME. Συνηθιζόταν παλιότερα οι κατασκευαστές ιστοσελίδων να επιλέγουν themes με εντυπωσιακά γραφικά, τα περισσότερα από αυτά όμως είχαν μεγάλο μέγεθος και επιβάρυναν πολύ τον συνολικό σχεδιασμό της ιστοσελίδας.
Είναι σοφότερο να επιλέξετε ένα theme με πιο λιτό σχεδιασμό, αλλά που να σας δίνει τη δυνατότητα πληθώρας παραμετροποιήσεων, πριν ξεκινήσετε να ενσωματώνετε σ’ αυτό το δικό σας περιεχόμενο. Είναι προτιμότερο να έχετε εσείς τον έλεγχο, αφού στην πορεία μπορείτε να προσθέσετε εφέ και φωτογραφίες, επιλέγοντας όμως το μέγεθος που θα καταλαμβάνουν.
Πειραματιστείτε με διάφορα themes πριν ξεκινήσετε, υπάρχουν αρκετά εργαλεία στο διαδίκτυο που μετρούν την ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας, όπως για παράδειγμα η ιστοσελίδα gtmetrix.com.

3. Βελτιστοποιημένες εικόνες και γραφικά

Όπως έγραψα και πιο πάνω, οι μεγάλες εικόνες και τα πολύπλοκα γραφικά επιβραδύνουν σε μεγάλο βαθμό την φόρτωση της ιστοσελίδας. Καλό είναι να ανεβάζετε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μεν, αλλά μικρές σε μέγεθος. Μην θυσιάζετε σε καμία περίπτωση την ποιότητα των εικόνων σας προς χάριν του μεγέθους, αφού κι αυτή είναι σημαντική. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να τις συμπιέσετε χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών όπως το Photoshop.
Αν σας δυσκολεύει η χρησιμοποίηση προγραμμάτων όπως το photoshop, υπάρχουν διάφορα Plugins (ανάλογα και το CMS που χρησιμοποιείτε) τα οποία βελτιστοποιούν αυτόματα τις εικόνες που ανεβάζετε στην ιστοσελίδα. Ακόμα, μπορείτε να βρείτε ιστότοπους, που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά, όπως για παράδειγμα ο tinypng.com.

4. Διαγράψτε ότι δεν χρησιμοποιείται

Κατά την κατασκευή μίας ιστοσελίδας συνηθίζουμε να ανεβάζουμε πολλές φωτογραφίες, να εγκαθιστούμε διάφορα θέματα και Plugins, πολλά από τα οποία δεν χρησιμοποιούμε στο τέλος. Τα αχρησιμοποίητα πρόσθετα ή θέματα, εκτός του ότι μειώνουν την απόδοση της ιστοσελίδας μας, πολλές φορές, παρουσιάζουν και κενά ασφαλείας, επειδή μένουν χωρίς αναβάθμιση.
Γι’ αυτό καλό είναι να διαγράφουμε ότι δεν χρησιμοποιείται, όπως και τις διάφορες εικόνες που τυχόν έχουμε ανεβάσει, αφού σίγουρα καταλαμβάνουν χώρο και επιβραδύνουν την φόρτωση της σελίδας μας.
Επιπλέον, καλό είναι να γίνεται συνετή χρήση των plugins. Δεν καταναλώνουν όλα τους ίδιους πόρους και είναι λογικό πως όσα πιο πολλά χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο να επιβραδύνουμε την λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Μπορεί για παράδειγμα ένα plugin να μας βολεύει για την δουλειά που το θέλουμε, αλλά να μην έχει καλογραμμένο κώδικα και να επιβαρύνει την σελίδα.

5. Τρέξτε την πιο πρόσφατη έκδοση της PHP

Η PHP είναι η γλώσσα του διαδικτύου και όλες οι δυναμικές ιστοσελίδες βασίζονται σ’ αυτή. Πολλές φορές, όταν αγοράζουμε ένα πακέτο φιλοξενίας, ο Server είναι ρυθμισμένος να τρέχει μία παλαιότερη έκδοση της PHP. Στις τελευταίες εκδόσεις του WordPress, εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος μέσα στο control panel το οποίο μας προτρέπει να αλλάξουμε την έκδοση της PHP που τρέχει στο server μας, σε περίπτωση που τρέχει κάποια παλιά έκδοση.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση καλό είναι να γίνει πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε την ιστοσελίδα και πρέπει να γίνει μέσα από το Control Panel του Server. Διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτα αποτελέσματα, μέχρι και να μην λειτουργεί καθόλου η ιστοσελίδα μας.

6. Αναβαθμίστε τα πάντα

Οι ενημερώσεις των πρόσθετων και των θεμάτων που έχετε εγκατεστημένα είναι υψίστης σημασίας. Πέρα από το θέμα της ασφάλειας, ένα πρόσθετο ή ένα θέμα που δεν έχει ενημερωθεί για αρκετό καιρό, σίγουρα δεν θα λειτουργεί 100% σωστά και θα επιβραδύνει και την λειτουργία της ιστοσελίδας.
Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο πρόσφατες εκδόσεις σε ότι έχετε εγκαταστήσει, για να διατηρείτε έτσι την ιστοσελίδα σας ασφαλή και να βελτιστοποιείτε την απόδοση της.

7. Μειώστε τα μεγέθη των CSS αρχείων και της Javascript

Κάθε Plugin, αλλά και κάθε θέμα που έχετε εγκατεστημένο, συνοδεύεται και από κάποια αρχεία CSS αλλά και Javascript. Όσα πιο πολλά Plugins έχετε εγκαταστήσει, τόσο περισσότερο αρχεία φορτώνετε στην ιστοσελίδα σας. Κάθε φορά που ένας επισκέπτης θέλει να ανοίξει την ιστοσελίδα σας, ο διακομιστής πρέπει να του στείλει όλα αυτά τα αρχεία. Επομένως, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όσο λιγότερα και μικρότερα είναι τα συγκεκριμένα αρχεία, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα ανοίξει η σελίδα στον επισκέπτη.
Υπάρχουν αρκετά πρόσθετα που αναλαμβάνουν να κάνουν αυτόματα αυτή τη δουλειά, να ομαδοποιούν δηλαδή αρχεία CSS και Javascript, χωρίς να επηρεάζεται η εμφάνιση και η εύρυθμη λειτουργία της ιστοσελίδας σας. Για το Joomla έχω δοκιμάσει το JCH optimize κι έχω μείνει ικανοποιημένος, ενώ για το WordPress, μεταξύ πολλών που θα βρείτε, καλή δουλειά κάνει το WP Fastest Cache.

8. Μην γράφετε μεγάλες αναρτήσεις

Μία ανάρτηση, ένα άρθρο, μία σελίδα, μπορεί να περιέχει πολλές φωτογραφίες και αρκετό κείμενο. Οι σελίδες με μεγάλο όγκο περιεχομένου είναι λογικό να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τον διακομιστή για να επεξεργαστούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία καλή πρακτική είναι, να σπάμε τις αναρτήσεις μας σε περισσότερες αν αυτό είναι εφικτό, βοηθώντας έτσι τον ιστότοπο μας να φορτώνει πιο γρήγορα την κάθε μία σελίδα.

9. Μειώστε τις ανακατευθύνσεις (URL redirects)

Πολλές φορές, όταν αναβαθμίζουμε μία ιστοσελίδα ή αλλάζουμε γνώμη για κάτι στην πορεία, μπαίνουμε στη διαδικασία να αλλάξουμε τις διευθύνσεις URL κάποιον σελίδων ή άρθρων. Αν αυτές έχουν ευρετηριαστεί από την google, είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε την καινούρια διεύθυνση ανακατεύθυνσης, διαφορετικά ο επισκέπτης δεν θα μπορέσει να βρει την σελίδα που αναζητεί. Η διαδικασία αυτή βέβαια, δημιουργεί επιπλέον χρόνο αναμονής μέχρι να φορτωθεί η σωστή διεύθυνση και αυτό έχει αντίκτυπο στην ταχύτητα της ιστοσελίδας μας.

10. Αξιοποιήστε την προσωρινή αποθήκευση του προγράμματος περιήγησης (browser caching)

Τα προγράμματα περιήγησης αποθηκεύουν στην κρυφή μνήμη πολλές πληροφορίες (αρχεία CSS, εικόνες, αρχεία JavaScript και άλλα) έτσι ώστε όταν ένας επισκέπτης επιστρέφει στον ιστότοπό σας, το πρόγραμμα περιήγησης δεν χρειάζεται να φορτώσει ξανά ολόκληρη τη σελίδα.
Ανάλογα το CMS που χρησιμοποιείτε, υπάρχουν ρυθμίσεις και πρόσθετα, που ενεργοποιούν την λειτουργία προσωρινής αποθήκευσης του προγράμματος περιήγησης (browser caching). Η ενεργοποίηση της προσωρινής αποθήκευσης του προγράμματος περιήγησης σάς επιτρέπει να αποθηκεύετε μια προσωρινά αποθηκευμένη έκδοση του ιστότοπού σας στο πρόγραμμα περιήγησης ενός επισκέπτη. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας χρήστης επιστρέψει στον ιστότοπό σας, εκείνος, θα φορτώσει πιο γρήγορα.

11. Μειώστε στο ελάχιστο τα HTTP requests

Οι περισσότερες ιστοσελίδες θα απαιτούν από τα προγράμματα περιήγησης να υποβάλλουν πολλαπλά αιτήματα HTTP για διάφορα στοιχεία στη σελίδα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, σεναρίων και αρχείων CSS. Κάθε αίτημα οδηγεί σε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής προς και από τον διακομιστή που φιλοξενεί τον πόρο, ο οποίος μπορεί να αυξήσει το συνολικό χρόνο φόρτωσης μιας ιστοσελίδας.
Με λίγα λόγια, ο συνολικός αριθμός των στοιχείων που χρειάζεται να φορτώσει κάθε σελίδα θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο. Διάφορα εργαλεία όπως το Gtmetrix που ανέφερα στην αρχή του άρθρου ή το pagespeed insights της google, θα σας βοηθήσουν να κάνετε μία μέτρηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας και θα σας βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτημάτων HTTP που χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση